Udland og valuta
Skal du ud at rejse eller vil du sende eller modtage penge over landegrænserne? I Folkesparekassen kan vi hjælpe dig med begge dele.
udenlandske betalinger
I lighed med mange andre danske pengeinstitutter indløser vi ikke længere udenlandske checks.
Vi anbefaler i stedet, at du får afsenderen af pengene til at overføre dem direkte til din konto. For at modtage penge fra udlandet skal du oplyse afsenderen om
- BIC/SWIFT-kode, som for Folkesparekassen er FOSPDK21
- IBAN-kontonummer, som du finder under "Kontovilkår" i Netbank, under "Vilkår" i Mobilbank eller på dit kontoudtog
Brug eventuelt betalingsinstruksen herunder. Den indeholder de oplysninger, afsenderen skal bruge, for at overførslen kan gennemføres. Du skal blot tilføje IBAN-kontonummer.
› Betalingsinstruks
Skal du sende penge til udlandet kan du gøre det via Netbank. Nedenfor finder du forklaringer på det meste om betalinger til eller fra udlandet.
› Priser på udenlandske betalinger (pdf)
› Valutamarginaler (pdf)
Vi samarbejder med Sparekassen Kronjylland om udenlandske betalinger.
Legitimationskrav i hvidvaskloven
I forbindelse med større kontante ind- og udbetalinger til udlandet kan du komme ud for, at vi ønsker at få forevist legitimation eller spørger nærmere ind til visse transaktioner. Formålet er at forebygge, undersøge og opspore hvidvask af penge og finansiering af terrorisme.
Mere om hvidvask
KONTANT VALUTA
Selvom du har betalingskort, kan det være rart med kontanter på hånden, når turen går udenlands.
I vores afdelinger i Silkeborg og Aarhus kan du hæve Euro (EUR) i hæveautomaterne. Indtil videre kan du hæve 20 €-sedler, og automaten kan håndtere op til 40 sedler pr. hævning, det vil sige 800 €. Som kunde i Folkesparekassen kan du dog hæve op til hvad der svarer til 15.000 kr. om dagen, når du bruger automaten mellem kl. 9 og 18 på hverdage.
Vi anbefaler dog, at du kun hæver et mindre beløb, da der kan være en risiko forbundet med at have for mange kontanter på sig. Det kan være en god idé på forhånd at undersøge, hvordan din forsikring dækker ved et eventuelt tyveri.
kort til rejsen
Det er både praktisk og nemt at have betalingskort med til udlandet.
Mere om betalingskort
▼ Gode kortregler på ferierejsen
Når du rejser, skal du passe lige så godt på dine betalingskort som på dit pas og dine billetter. Du skal helst lære PIN-koden udenad og du må aldrig opbevare den sammen med kortet eller give den til andre. Når du betaler med kortet, skal du altid kontrollere beløbet, før du taster PIN-koden eller skriver under, og du skal sørge for at få kortet tilbage, så snart betalingen er gennemført.
Du bør i øvrigt tjekke kortets udløbsdato, så du er sikker på, at kortet er gyldigt under hele rejsen. Og når du kommer hjem, bør du tjekke posteringerne på din konto via kontoudskriften eller netbank. Hvis du har to kort med på rejsen, er det en god idé at opbevare dem forskellige steder, så du altid har det ene i reserve.
Når du betaler med et Visa/Dankort eller et Mastercard, tilbyder mange udenlandske forretninger, at du kan betale i danske kroner i stedet for i den lokale valuta. Her skal du imidlertid være opmærksom på, at det er usikkert, hvilken kurs der veksles til, og du kan også komme ud for, at du betaler et ekstra gebyr for at betale i danske kroner.
Ofte er det derfor lettest blot at betale i den lokale valuta. Beløbet bliver så omregnet til danske kroner af Visa eller Mastercard. I øvrigt kan det være nyttigt at tjekke reglerne for, hvor meget du kan hæve på de kort, du har med på turen. Både pr. dag og pr. måned. Mister du et betalingskort, eller har du mistanke om, at det er blevet misbrugt, skal du straks kontakte dit pengeinstitut eller Nets, som har døgnvagt.
Tilbage