Folkesparekassen Mobilbank
Folkesparekassen
GRATIS - i Play Butik
Vis

NETBANK

MENU

Søg
Overskrift:
Folkesparekassen optaget i globalt netværk
Dato:
17. januar 2019
Billede:
gabv pic
Tekst:

Det er første gang i over 35 år, at et danske pengeinstitut er blevet optaget i "Global Alliance for Banking on Values" (GABV), der er et globalt netværk af banker. Med afdelinger i Silkeborg, Aarhus og Odense fylder Folkesparekassen umiddelbart ikke meget på det danske landkort over pengeinstitutter. Men selvom man er lille, kan man godt have visioner om at sætte store aftryk på verden, mener Folkesparekassens bestyrelsesformand, Mads Velbæk:

”Pengeinstitutter bør i stigende grad være medansvarlige for de aktiviteter, de finansierer og have en holdning til, hvordan man kan skabe en økonomisk bæredygtig udvikling med respekt for klima og miljø. Selvom vi er små, tror vi på, det kan lade sig gøre, og at vi sammen med de øvrige medlemmer af GABV kan gøre en forskel”, forklarer Mads Velbæk.

Netværk af bæredygtige banker

GABV består af 54 bæredygtige pengeinstitutter fordelt på seks kontinenter.  Tilsammen har de op mod 50 millioner kunder, i alt 60.000 ansatte og aktiver for 164 mia. dollars. GABV er et globalt netværk for pengeinstitutter, der sætter mennesker før profit. Organisationen arbejder for at skabe større fokus på bæredygtige og alternative forretningsmodeller i finanssektoren:   

”Folkesparekassens bestræbelser på at være gennemsigtig og at sikre finansiel virksomhed, der sætter mennesker og planeten før profit ligger helt i tråd med GABVs formål. Sparekassen har en holdning til, at penge skal arbejde for fællesskabet og ikke koncentreres på få hænder. Værdier der støtter op om GABVs principper”, siger Marcos Eguiguren, der er administrerende direktør i GABV.

Ifølge Folkesparekassens direktør, Martha Petersen, er det globale netværk resultatet af en voksende forståelse af, ​​at banker kan spille en rolle, når udfordringerne i vores tid skal løses:  

”Det handler om at sætte mennesker, miljø og bæredygtig økonomi før profit. I Folkesparekassen har vi ingen aktionærer, og vi arbejder for et rentefrit pengesystem, hvor penge blot er et byttemiddel, og ikke en vare, man skal tjene på.  Vi har en holdning til, at samfundet skal fungere med en balanceret økonomisk udvikling, og at forbrug og produktion samtidig sker med respekt for miljøet”, siger hun. 

Særlige krav for optagelse

Netop Folkesparekassens værdier spiller en afgørende rolle for, at sparekassen fremadrettet bliver en del af det stærke, internationale netværk. Alle medlemmer af GABV skal nemlig opfylde en række særlige krav for bæredygtig bankvirksomhed. Det er krav, som adskiller dem fra traditionelle pengeinstitutter, der primært er drevet af finansielt overskud. Kravene er: 

1.    Tredobbelt bundlinje (mennesker, jorden, velstand)

2.    Understøtte realøkonomien

3.    Transparent

4.    Bæredygtig organisation på lang sigt

5.    Langsigtede kunderelationer

6.    Alle guidelines skal ligge dybt i kulturen

Udover at være en sparekasse uden spekulation og aktionærer, der skal have del i overskuddet, tilbyder Folkesparekassen blandt andet forskellige grønne lån og støtter i øvrigt projekter og initiativer til gavn for miljøet.  

”Vi mener, at GABV arbejder ud fra nogle principper, der er vigtige for samfundet. Folkesparekassen tiltrækker kunder, der ønsker ansvarlighed og ordentlighed. Det er kunder, der vil vide, hvad deres penge gør om natten. Deres penge skal gøre en forskel, og det er det, vi arbejder for”, siger Martha Petersen. 

Kun to danske banker i GABVMed optagelsen i GABV er Folkesparekassen og Merkur Andelskasse de eneste to danske banker, der er optaget i det globale netværk af banker:  

”Folkesparekassen er vores andet medlem i Danmark og vores fjerde medlem i de skandinaviske lande. Det er vigtigt at styrke vores tilstedeværelse i denne del af verden. Folkesparekassens optagelse i GABV kan være et vigtigt skridt, der kan sætte yderligere fokus på værdibaseret bankvirksomhed som den nye mainstream i den region. Behovet for vækst af vores banker i Skandinavien og behovet for tilpasning af vores kommunikation og vores synlighed er både vigtig og relevant”, fastslår Marcos Eguiguren. 


Læs mere om GABV 

Læs mere om GABV´s principper

Se en liste over GABV's banker


Læs JP Finans´ artikel om folkesparekassens optagelse i GAbv her

jp GABV


icon-blivendel-white

BLIV kunde

og en del af fællesskabet

icon-legitimation-white

INDSEND DOKUMENTER

Sikker overførsel af filer

icon-nyhedsmail-white

TILMELD NYHEDSMAIL

Gå ikke glip af nyheder og aktiviteter